Geschiedenis van Zeist

De volgers van Wij zijn Zeist waarderen verhalen over de geschiedenis van Zeist. Nieuwsberichten van vroeger, met beeld en commentaar uit die tijd hebben een hoog nostalgie gehalte, zoals de Brand op het Broederplein in 1967 en de Koffieverkopers op station Driebergen uit 1959. Een video van de Gerofabriek was in 1967 het allereerste reclamespotje op de Nederlandse tv en in 1982 stond het Zeister postkantoor centraal in een spotje van de PTT.
Hieronder staan de mooiste video's beschreven, maar in de afspeellijst vind je er veel meer.

Historisch materiaal

100 Jaar Algemene Begraafplaats is een mooie mini-docu, net als Verstopt in Zeist over het bewaard gebleven onderduikadres op de Montaubanstraat. Heel bijzonder zijn dit verhaal over het kunstwerk van Ootje Oxenaar en Viaduct het Oude Spoor, het spannendste koude oorlogverhaal van Zeist.
RTV-Utrecht maakt een serie met terugblikken:
De Ontploffing van de Gasfabriek in 1962 is een pareltje, net als dit stukje over de Zeister Bestek-industrie. De Kolen van Smulders en De Slotlaan in de Jaren Vijftig zijn mooie tijdsbeelden. Ook in Zeist werden in 1953 slachtoffers van de Watersnoodramp opgevangen.
Wat betekende de Sluiting van Vliegbasis Soesterberg voor Zeist? 


Geheugen van Zeist

In het archief van het Zeister Historisch Genootschap zijn historische DVD's te koop. SlotstadRTV zendt deze films uit. De films zijn de moeite waard, maar zelfs de promootjes voor de Slotstad uitzending zijn al leuk:
60 jaar Bevrijding van Zeist over de oorlogsjaren in Zeist, De Achterkant van 't Bestek over de Zeister zilverindustrie, de historische verbinding Van Utrecht naar Seijst over de weg en het water Bestemming Haven van ZeistVan Werken naar Wonen over het stationsgebied in Zeist, met mooie oude beelden, Het Slot te Zeist,  Zeist in Beweging over de sportclubs in Zeist, Geel is onze Kleur de docu over de Dienst Gemeentewerken.

Mijnhardt
Mijnhardt

In Zeist op de hoek Utrechtseweg/Krommerijnlaan is de woonwijk Mijnhardt gebouwd, vernoemd naar de voormalige farmaceutisch bedrijf, dat op die plek was gevestigd. Producten als Dampo en Purol werden hier gemaakt en zo zag dat er uit. De Mijnhardtfabriek is in 1973 afgebroken.

Banken Hertenkamp gerestaureerd
Banken Hertenkamp gerestaureerd

De twee historische banken bij 't hertenkamp waren na negentig jaar in slechte staat geraakt. Met behulp van crowdfunding door ruim 300 donateurs zijn ze gerestaureerd en onthuld.

Avondvierdaagse 1955
Avondvierdaagse 1955

Op 8 juni zou de avondvierdaagse 2020 beginnen, maar die kan niet doorgaan. Geen nood, we hebben de beelden van de avondvierdaagse van Zeist van 65 jaar geleden nog. Geniet van dit filmpje uit een tijd dat verenigingen in uniform en in strakke rijen door Zeist liepen.

75 Jaar Vrijheid in Zeist - Invasie
75 Jaar Vrijheid in Zeist - Invasie

75 Jaar geleden eindigde de tweede Wereldoorlog in Nederland. Dat hadden we ook in Zeist groots willen vieren, maar dat liep anders. Met deze serie, 75 Jaar Vrijheid in Zeist, kijken we van 30 april t/m 7 mei terug hoe de oorlog en de bevrijding in Zeist werden beleefd. In aflevering -1- de invasie en de eerste oorlogsmaanden.

75 Jaar Vrijheid in Zeist - Bene sita
75 Jaar Vrijheid in Zeist - Bene sita

In aflevering -2- van '75 Jaar Vrijheid in Zeist' het verhaal van een onderduikadres aan de Montaubanstraat: Bene Sita. 75 Jaar geleden eindigde de tweede Wereldoorlog in Nederland. Dat hadden we ook in Zeist groots willen vieren, maar dat liep anders. Met deze serie, '75 Jaar Vrijheid in Zeist', kijken we van 30 april t/m 7 mei terug hoe de oorlo...

75 Jaar Vrijheid in Zeist - Overval politiebureau
75 Jaar Vrijheid in Zeist - Overval politiebureau

In aflevering -4- van '75 Jaar Vrijheid in Zeist' gaat over de spectaculaire overval van een verzetsgroep op het politiebureau van Zeist. 75 Jaar geleden eindigde de tweede Wereldoorlog in Nederland. Dat hadden we ook in Zeist groots willen vieren, maar dat liep anders. Met deze serie, 75 Jaar Vrijheid in Zeist, kijken we van 30 april t/m 7 mei te...

75 Jaar Vrijheid in Zeist - Willem Arntszhoeve
75 Jaar Vrijheid in Zeist - Willem Arntszhoeve

De leefomstandigheden in de psychiatrische kliniek op de Willem Arntszhoeve in Den Dolder waren in de oorlog vreselijk, met alle gevolgen van dien. In Aflevering -3- '75 Jaar Vrijheid in Zeist' kijkt Maarten van Rossem terug. 75 Jaar geleden eindigde de tweede Wereldoorlog in Nederland. Dat hadden we ook in Zeist groots willen vieren, maar dat liep...

75 Jaar Vrijheid in Zeist - Monument
75 Jaar Vrijheid in Zeist - Monument

Een maand voor de bevrijding schoten de Duitsers in Den Dolder uit wraak tien mannen dood. In aflevering -5- van '75 Jaar Vrijheid in Zeist' zie je hoe deze gebeurtenis nog jaarlijks wordt herdacht. 75 Jaar geleden eindigde de tweede Wereldoorlog in Nederland. Dat hadden we ook in Zeist groots willen vieren, maar dat liep anders. Met deze serie, 7...

75 Jaar Vrijheid in zeist - De Bevrijding
75 Jaar Vrijheid in zeist - De Bevrijding

Eindelijk is het zover, de Canadese bevrijders rijden Zeist binnen. In aflevering -6- van '75 Jaar Vrijheid in Zeist' zie je hoe dat er uit zag. Naast bekende beelden ook in 2019 ontdekt nieuw filmmateriaal, afkomstig van de familie Duiker. 75 Jaar geleden eindigde de tweede Wereldoorlog in Nederland. Dat hadden we ook in Zeist groots willen vieren...

75 Jaar Vrijheid in Zeist - Wederopbouw
75 Jaar Vrijheid in Zeist - Wederopbouw

In de zevende en laatste aflevering van '75 Jaar Vrijheid in Zeist' kijken de inwoners weer vooruit; Zeist in de ban van de wederopbouw. 75 Jaar geleden eindigde de tweede Wereldoorlog in Nederland. Dat hadden we ook in Zeist groots willen vieren, maar dat liep anders. Met deze serie, 75 Jaar Vrijheid in Zeist, kijken we van 30 april t/m 7 mei ter...

Onthulling Anne Frank boom
Onthulling Anne Frank boom

Een nazaat van de voormalige Anne Frankboom uit Amsterdam is geplant bij het landhuis de Breul. Boswachter Joris Hellevoort zorgde voor een gecertificeerde Anne Frankboom ter nagedachtenis aan de Joodse bewoners van de Breul, die zich in 1940 van het leven beroofden.

Het Langebroeck, een docudrama
Het Langebroeck, een docudrama

In twee jaar tijd realiseerde cameraman Kees Linnenbank, de vaste cameraman van Slotstadrtv en Wij zijn Zeist een documentaire over de Langbroekerwetering. De premiere, eind 2019, in Theater Figi en de voorstellingen in Langbroek waren helemaal uitverkocht. Nog niet gezien, kijk dan naar de uitzendingen op Slotstadrtv Info: langbroekerweteringd ...

Verstopt in Zeist
Verstopt in Zeist

Iedereen kent Anne Frank en het Achterhuis. Dit is het verhaal van een vergelijkbaar onderduikadres in Zeist, waar de onderduikruimte nog precies zo is als 60 jaar geleden.

Amito middenstandstentoonstelling 1952
Amito middenstandstentoonstelling 1952

De hele maand september zendt Slotstad TV de historisch film over de Amito middenstandstentoonstelling van 1952 uit. Je ziet kleine 'bedrijfsfilmpjes' van oude winkels en bedrijven uit Zeist. Bij Radio Becker showt de nieuwste grammofoon, Van Amersfoort de solex, maar ook de kolenboer komt aan bod. De film is een mooie mix van Zeister geschiedenis ...

Ontploffing Zeister gasfabriek
Ontploffing Zeister gasfabriek

In 1962 werd Zeist opgeschrikt door een enorme ontploffing. Een tank van de gasfabriek aan de Steijnlaan vloog meters hoog de lucht in, met één dode en enorme schade als gevolg. RTV Utrecht maakt een reconstructie met oude filmbeelden en de toen 12-jarig ooggetuige Evert van Telllingen. Het leverde kostelijk tv op.

Zeister Avondvierdaagse 1955
Zeister Avondvierdaagse 1955

Voor elke generatie is de avondvierdaagse een belevenis en elk jaar wordt het defilé gefilmd. Dit fragment, over de Zeister Avondvierdaagse van 1955 overtreft de hedendaagse versies. Nostalgie en na-oorlogse truttigheid gaan hand-in-hand.

Brand Broederplein Zeist
Brand Broederplein Zeist

Precies 50 jaar geleden, op 27 oktober 1967 brandde een deel van het historisch Broederplein uit. Samen met de ontploffing van de gasfabriek, vijf jaar eerder zijn dit rampen, die in het Zeister geheugen gegrift staan. Kijk naar deze prachtige bioscoopjournaal beelden met het beroemde stemgeluid van Philip Bloemendal.

www.wijzijnzeist.nl/go/geschiedenis
www.wijzijnzeist.nl/go/geschiedenis

Wij zijn Zeist verzamelt filmfragmenten over de geschiedenis van Zeist. Hier zie je er alvast een paar stukjes. Alle historische filmpjes zijn te vinden in deze YouTube afspeellijst: wijzijnzeist.nl Wil je op de hoogte blijven van nieuwe filmpjes? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal.

Docu - Goede Buren - 250 jaar Evangelisch Broedergemeente
Docu - Goede Buren - 250 jaar Evangelisch Broedergemeente

Elke maand zendt Slotstadrtv een historische documentaire uit. In december 2019 is dat 'Goede Buren' over de Broedergemeente die al sinds de 18e eeuw in Zeist op het Broeder- en Zusterplein zijn gehuisvest.

Docu - Zeist in de jaren '50
Docu - Zeist in de jaren '50

Slotstadrtv zendt in juni 2019 de historische film 'Zeist in de jaren '50' uit, bomvol met prachtige beelden van de na-oorlogse opbouw, de winkels op de Slotlaan, de 10e avondvierdaagse en ook de opvang van slachtoffers van de watersnoodramp in 1953. Geniet vast van dit voorstukje; een pareltje! De film is te zien op dinsdagen en donderdagen om 10...

Bevrijdingsintocht in Zeist - 7 mei 1945
Bevrijdingsintocht in Zeist - 7 mei 1945

Pas op 7 mei 1945 trokken de bevrijdende soldaten door de Dorpsstraat in Zeist. Er waren drie inwoners die deze gebeurtenis met filmcamera’s vastlegden. Dankzij hen kun je de sfeer nu nog voelen. Bekijk dit mooie fragment uit het archief van Zeist.

Deel dit op
Copyright © 2021 Wij zijn Zeist. Alle rechten voorbehouden.