Geschiedenis van Zeist

De volgers van Wij zijn Zeist waarderen verhalen over de geschiedenis van Zeist. Nieuwsberichten van vroeger, met beeld en commentaar uit die tijd hebben een hoog nostalgie gehalte, zoals de Brand op het Broederplein in 1967 en de Koffieverkopers op station Driebergen uit 1959. Een video van de Gerofabriek was in 1967 het allereerste reclamespotje op de Nederlandse tv en in 1982 stond het Zeister postkantoor centraal in een spotje van de PTT.
Hieronder staan de mooiste video's beschreven, maar in de afspeellijst vind je er veel meer.

Historisch materiaal

100 Jaar Algemene Begraafplaats is een mooie mini-docu, net als Verstopt in Zeist over het bewaard gebleven onderduikadres op de Montaubanstraat. Heel bijzonder zijn dit verhaal over het kunstwerk van Ootje Oxenaar en Viaduct het Oude Spoor, het spannendste koude oorlogverhaal van Zeist.
RTV-Utrecht maakt een serie met terugblikken:
De Ontploffing van de Gasfabriek in 1962 is een pareltje, net als dit stukje over de Zeister Bestek-industrie. De Kolen van Smulders en De Slotlaan in de Jaren Vijftig zijn mooie tijdsbeelden. Ook in Zeist werden in 1953 slachtoffers van de Watersnoodramp opgevangen.
Wat betekende de Sluiting van Vliegbasis Soesterberg voor Zeist? 


Geheugen van Zeist

In het archief van het Zeister Historisch Genootschap zijn historische DVD's te koop. SlotstadRTV zendt deze films uit. De films zijn de moeite waard, maar zelfs de promootjes voor de Slotstad uitzending zijn al leuk:
60 jaar Bevrijding van Zeist over de oorlogsjaren in Zeist, De Achterkant van 't Bestek over de Zeister zilverindustrie, de historische verbinding Van Utrecht naar Seijst over de weg en het water Bestemming Haven van ZeistVan Werken naar Wonen over het stationsgebied in Zeist, met mooie oude beelden, Het Slot te Zeist,  Zeist in Beweging over de sportclubs in Zeist, Geel is onze Kleur de docu over de Dienst Gemeentewerken.

Renovatie Slotlaan jaren vijftig
Renovatie Slotlaan jaren vijftig

De renovatie 2017 van de Slotlaan is klaar, maar het was heus niet de eerste keer dat de grootste winkelstraat van Zeist op de schop ging. Zo werd de Slotlaan in de vijftiger jaren, nadat de tramlijn was opgeheven, omgevormd tot een "winkelstraat van allure".

Oude postkantoor Zeist
Oude postkantoor Zeist

Het oude postkantoor van Zeist in de hoofdrol van een hele oude tv reclame van de PTT uit 1982. Het gaat in de reclamespot over faxen en spaarbankboekje. Leg dat maar eens uit aan de huidige generatie. Restaurant De Posterij zit nu in het voormalige postkantoor.

The Blue Diamonds
The Blue Diamonds

Wereldberoemd waren de Driebergse broers de Blue Diamonds met het nummer Ramona. RTV-Utrecht maakte een mooi portret over het duo met een klein flardje Zeister geschiedenis erin. De jongste van de broers, Ruud de Wolff, was voor zijn zangsuccessen een groot atletiektalent bij AV-Fit. Ruud kon goed sprinten en verspringen. Hij werd gezien als mogeli...

Herinneringsbank Kerckebosch
Herinneringsbank Kerckebosch

In Kerckebosch verschijnt een hele nieuwe wijk, maar er wordt ook afscheid genomen van de oude flatwijk. Er was dan ook veel belangstelling voor de sloop van de eerste flat aan de Irenelaan, ruim twee geleden. Hier kun je de hele film over de sloop zien: youtu.be Op het nieuwe heideveld in Kerckebosch staat nu als herinnering ...

Landgoed Vollenhoven -  leven op stand
Landgoed Vollenhoven - leven op stand

Landgoed Vollenhoven, aan de rand van Zeist, wordt nog steeds particulier bewoond door vier erfgenamen. RTV Utrecht maakte dit interessante inkijkje van een leven op een landgoed. Hier kun je de hele mini-docu over Vollenhoven zien: youtu.be

Vliegbasis Soesterberg - Shelters
Vliegbasis Soesterberg - Shelters

Op de grens van Zeist en Soest ligt vliegveld Soesterberg. Jarenlang was het terrein hermetisch afgesloten, maar nu is er vrije toegang. Zo kun je vlak bij de bunkers komen, waar de straaljagers stonden. RTV Utrecht zond een mooie serie uit over de vliegbasis. De fragment “shelters” komt daar uit. Wil je de hele serie zien: Deel 1 www ....

Tentoonstelling:
Tentoonstelling: "Slotlaan in Zeist - Werk aan de Winkel" 2017

Februari 2017 - Voor de tentoonstelling "Slotlaan in Zeist - Werk aan de Winkel" over de Zeister middenstand is deze film door PenningsMedia bewerkt met verklarende teksten en muziek. De hele film is tijdens de tentoonstelling te zien in Slot Zeist.

Zeist op de Kaart
Zeist op de Kaart

ZEIST op de kaart in 200 jaar. Je ziet de spoorlijn Zeist-Bilthoven komen (1910) en gaan (1982). De snelwegen naar Arnhem (1953) en Amersfoort (1973) komen en de de nieuwe wijken Kerckebosch (1962), Vollenhoven en Nijenheim (1973), Couwenhoven en Brugakker (1982) ontstaan. Links zie je de jaartallen van de kaarten. Zin om nog eens te bekijken? De k...

Pyramide van Austerlitz
Pyramide van Austerlitz

Oh ja, daarom vinden we het allemaal zo fijn om in Zeist te wonen: de groene omgeving. De PYRAMIDE van AUSTERLITZ is een heel bijzondere plek in ’t groen. Kijk dan wat mooi! Eigenlijk staat-ie op de grond van Woudenberg, maar ja, Austerlitz; dat is toch echt Zeist!

Docu - Goede Buren, 250 jaar Broedergemeente
Docu - Goede Buren, 250 jaar Broedergemeente

SlotstadRTV zendt maandelijks een historisch film uit uit het archief van het Zeister Historisch Genootschap. In de maand mei 2018 is dat de film Goede Buren - 250 jaar Broedergemeente. Kijk op slotstad.nl voor meer informatie.

Docu - De Stichtse Lustwarande
Docu - De Stichtse Lustwarande

Het Zeister Historisch Genootschap (ZHG) bezit een groot archief historische films. De film "De Renaissance van de Stichtse Lustwarande", uit 1999 is de hele maand september te zien bij SlotstadRTV en op dvd te koop bij het ZHG. zhg.nl

Zo werkt en leeft Zeist
Zo werkt en leeft Zeist

Veel nostalgie in de historische documentaire 'Zo werkt en leeft Zeist' uit 1950, zoals de verdwenen Mijnhardt fabriek, het voormalig zwembad 'Mooi Zeist' waar nu een restaurant is en de Stinkens orgelpijpenfabriek, die nog steeds bestaat en veel meer.

Het Slot te Zeist
Het Slot te Zeist

In oktober 2019 vijftig jaar geleden opende Prins Claus het gerestaureerde Slot Zeist. Daarom zendt Slotstad TV de hele maand de historische docu 'Het Slot te Zeist' uit. De bekende Zeister filmer Anton Wisman maakte de film en Henk Koster, toenmalig hoofdredacteur van de Nieuwsbode, gaf in geheel eigen stijl het commentaar bij de film.

Station Huis ter Heide
Station Huis ter Heide

Café Spitfire aan de Amersfoortseweg was zichtbaar in verval geraakt, maar er wordt hard gewerkt aan de restauratie. Niet terug naar een café, maar zoals het gebouw er honderd jaar geleden uitzag als treinstation Huis ter Heide.

Dirk Makelaars
Dirk Makelaars

Moet je kijken hoe DIRK Makelaars zich in Zeist op de kaart zet. Wat een prachtig filmpje!

Deel dit op
Copyright © 2020 Wij zijn Zeist. Alle rechten voorbehouden.