Geschiedenis van Zeist

De volgers van Wij zijn Zeist waarderen verhalen over de geschiedenis van Zeist. Nieuwsberichten van vroeger, met beeld en commentaar uit die tijd hebben een hoog nostalgie gehalte, zoals de Brand op het Broederplein in 1967 en de Koffieverkopers op station Driebergen uit 1959. Een video van de Gerofabriek was in 1967 het allereerste reclamespotje op de Nederlandse tv en in 1982 stond het Zeister postkantoor centraal in een spotje van de PTT.
Hieronder staan de mooiste video's beschreven, maar in de afspeellijst vind je er veel meer.

Historisch materiaal

100 Jaar Algemene Begraafplaats is een mooie mini-docu, net als Verstopt in Zeist over het bewaard gebleven onderduikadres op de Montaubanstraat. Heel bijzonder zijn dit verhaal over het kunstwerk van Ootje Oxenaar en Viaduct het Oude Spoor, het spannendste koude oorlogverhaal van Zeist.
RTV-Utrecht maakt een serie met terugblikken:
De Ontploffing van de Gasfabriek in 1962 is een pareltje, net als dit stukje over de Zeister Bestek-industrie. De Kolen van Smulders en De Slotlaan in de Jaren Vijftig zijn mooie tijdsbeelden. Ook in Zeist werden in 1953 slachtoffers van de Watersnoodramp opgevangen.
Wat betekende de Sluiting van Vliegbasis Soesterberg voor Zeist? 


Geheugen van Zeist

In het archief van het Zeister Historisch Genootschap zijn historische DVD's te koop. SlotstadRTV zendt deze films uit. De films zijn de moeite waard, maar zelfs de promootjes voor de Slotstad uitzending zijn al leuk:
60 jaar Bevrijding van Zeist over de oorlogsjaren in Zeist, De Achterkant van 't Bestek over de Zeister zilverindustrie, de historische verbinding Van Utrecht naar Seijst over de weg en het water Bestemming Haven van ZeistVan Werken naar Wonen over het stationsgebied in Zeist, met mooie oude beelden, Het Slot te Zeist,  Zeist in Beweging over de sportclubs in Zeist, Geel is onze Kleur de docu over de Dienst Gemeentewerken.

Onthulling Anne Frank boom
Onthulling Anne Frank boom

Een nazaat van de voormalige Anne Frankboom uit Amsterdam is geplant bij het landhuis de Breul. Boswachter Joris Hellevoort zorgde voor een gecertificeerde Anne Frankboom ter nagedachtenis aan de Joodse bewoners van de Breul, die zich in 1940 van het leven beroofden.

Het Langebroeck, een docudrama
Het Langebroeck, een docudrama

In twee jaar tijd realiseerde cameraman Kees Linnenbank, de vaste cameraman van Slotstadrtv en Wij zijn Zeist een documentaire over de Langbroekerwetering. De premiere, eind 2019, in Theater Figi en de voorstellingen in Langbroek waren helemaal uitverkocht. Nog niet gezien, kijk dan naar de uitzendingen op Slotstadrtv Info: langbroekerweteringd ...

Verstopt in Zeist
Verstopt in Zeist

Iedereen kent Anne Frank en het Achterhuis. Dit is het verhaal van een vergelijkbaar onderduikadres in Zeist, waar de onderduikruimte nog precies zo is als 60 jaar geleden.

Amito middenstandstentoonstelling 1952
Amito middenstandstentoonstelling 1952

De hele maand september zendt Slotstad TV de historisch film over de Amito middenstandstentoonstelling van 1952 uit. Je ziet kleine 'bedrijfsfilmpjes' van oude winkels en bedrijven uit Zeist. Bij Radio Becker showt de nieuwste grammofoon, Van Amersfoort de solex, maar ook de kolenboer komt aan bod. De film is een mooie mix van Zeister geschiedenis ...

Zeister Avondvierdaagse 1955
Zeister Avondvierdaagse 1955

Voor elke generatie is de avondvierdaagse een belevenis en elk jaar wordt het defilé gefilmd. Dit fragment, ter gelegenheid van de tiende Avondvierdaagse in 1955 overtreft de hedendaagse versies. Het geeft een tijdsbeeld van het Zeister verenigingsleven met veel uniformen en in de maat lopen. De beelden zijn afkomstig van het Zeister Historisch G...

Brand Broederplein Zeist
Brand Broederplein Zeist

Precies 50 jaar geleden, op 27 oktober 1967 brandde een deel van het historisch Broederplein uit. Samen met de ontploffing van de gasfabriek, vijf jaar eerder zijn dit rampen, die in het Zeister geheugen gegrift staan. Kijk naar deze prachtige bioscoopjournaal beelden met het beroemde stemgeluid van Philip Bloemendal.

www.wijzijnzeist.nl/go/geschiedenis
www.wijzijnzeist.nl/go/geschiedenis

Wij zijn Zeist verzamelt filmfragmenten over de geschiedenis van Zeist. Hier zie je er alvast een paar stukjes. Alle historische filmpjes zijn te vinden in deze YouTube afspeellijst: wijzijnzeist.nl Wil je op de hoogte blijven van nieuwe filmpjes? Abonneer je dan op het YouTube-kanaal.

Docu - Goede Buren - 250 jaar Evangelisch Broedergemeente
Docu - Goede Buren - 250 jaar Evangelisch Broedergemeente

Elke maand zendt Slotstadrtv een historische documentaire uit. In december 2019 is dat 'Goede Buren' over de Broedergemeente die al sinds de 18e eeuw in Zeist op het Broeder- en Zusterplein zijn gehuisvest.

Docu - Zeist in de jaren '50
Docu - Zeist in de jaren '50

Slotstadrtv zendt in juni 2019 de historische film 'Zeist in de jaren '50' uit, bomvol met prachtige beelden van de na-oorlogse opbouw, de winkels op de Slotlaan, de 10e avondvierdaagse en ook de opvang van slachtoffers van de watersnoodramp in 1953. Geniet vast van dit voorstukje; een pareltje! De film is te zien op dinsdagen en donderdagen om 10...

Bevrijdingsintocht in Zeist - 7 mei 1945
Bevrijdingsintocht in Zeist - 7 mei 1945

Pas op 7 mei 1945 trokken de bevrijdende soldaten door de Dorpsstraat in Zeist. Er waren drie inwoners die deze gebeurtenis met filmcamera’s vastlegden. Dankzij hen kun je de sfeer nu nog voelen. Bekijk dit mooie fragment uit het archief van Zeist.

Koffieverkoop station Driebergen-Zeist 1959
Koffieverkoop station Driebergen-Zeist 1959

Uniek in Nederland was de koffieverkoop op Stationsgebied Driebergen-Zeist. Een hele familie, met dienbladen vol koffie, bestormde het perron en bediende in een paar minuten de hele trein. Dit prachtige, nostalgische filmpje uit 1959 mag je niet missen.

Onderduiken in Zeist
Onderduiken in Zeist

Iedereen kent Anne Frank en het Achterhuis. Dit is het verhaal van een onderduikadres in Zeist, waar de onderduikruimte nog precies zo is als 60 jaar geleden. Bekijk hier de volledige mini-docu: wijzijnzeist.nl

Bestek in Zeist
Bestek in Zeist

2000 Mensen werkten ooit in de bestekfabrieken in Zeist. Sola, Gero en van Kempen en Begeer waren een begrijp in Nederland. Veel mensen in Zeist kennen nog wel iemand die er heeft gewerkt. De fabrieken zijn er niet meer. De Solafabriek aan de van Reenenweg verkoopt nog wel bestek en van Kempen & Begeer leeft voort in de Zilverfabriek W. Van Veluw d...

Docu - 60 jaar Bevrijding van Zeist
Docu - 60 jaar Bevrijding van Zeist

Slotstadrtv zendt elke maand een historische film uit. De film '60 Jaar Bevrijding van Zeist' is echt één van de pareltjes uit de collectie van het Zeister archief. De hele maand mei is '60 Jaar Bevrijding van Zeist' te zien op het tv-kanaal / kabelkrant van Slotstad op dinsdagen en donderdagen om 10:00 en 15:00 en zaterdagen en zondagen om 18:00...

Docu - De Achterkant van het Bestek
Docu - De Achterkant van het Bestek

De bestekindustrie van Zeist was beroemd. Fabrieken als Gero en Sola voorzagen Nederlandse huishoudens van bestek. Slotstad TV zendt in de maand oktober 2018 de film "De Achterkant van het Bestek" uit, een must voor elke Zeistenaar.

Slotlaan in de jaren vijftig
Slotlaan in de jaren vijftig

Er zijn beelden bewaard van winkels op de Slotlaan zoals Bonnier, de Klop, Van Minnen en Radio Becker. Even nostalgisch terugkijken naar de Slotlaan in jaren vijftig.

Docu - Van Utrecht naar Seijst
Docu - Van Utrecht naar Seijst

Elke maand zendt Slotstadrtv een historisch film uit. In april 2019 is dat "Van Utrecht naar Seijst", een zoektocht naar de middeleeuwse weg tussen de twee plaatsen. De film is te zien op de kabel van Zeist en op DVD te koop bij het Historisch Informatie Punt in het gemeentehuis.

Docu - Bestemming: Haven van Zeist
Docu - Bestemming: Haven van Zeist

Zeist had meer dan 300 jaar een eigen haven bij Slot Zeist aan de Waterigeweg. De film ‘Bestemming: Haven van Zeist’ gaat over deze voor Zeist belangrijke haven. De makers van de film ontdekten dat je nog steeds met de boot van centrum Utrecht naar Zeist kunt varen.

Het kunstwerk van Ootje Oxenaar
Het kunstwerk van Ootje Oxenaar

Op het Belastingkantoor in Zeist prijkte een enorm kunstwerk van de beroemde kunstenaar Ootje Oxenaar, bekend van zijn ontwerp van de Nederlandse gulden biljetten. Na de sloop van het gebouw werd het tonnen wegende keramiek verhuisd naar een museum in Otterloo.

Docu: Van Werken naar Wonen
Docu: Van Werken naar Wonen

Slotstadrtv zendt in februari 2019 de historische film 'Van Werken naar Wonen' uit, een film over de geschiedenis van het terrein van de gasfabriek en het tram- en treinstation. Geniet vast van dit voorstukje met bijvoorbeeld het verhaal dat er op een zomerse zondag wel 20.000 mensen met de tram naar de Zeister bossen kwamen. De film te zien op din...

Eerste tv-reclame
Eerste tv-reclame

Op 2 januari 1967 was de eerste reclame op de Nederlandse tv te zien. Het tweede spotje kwam van de Gero in Zeist. De toen heel bekende bestekfabriek was er snel bij met een eenvoudig, maar mooi filmpje. Geniet met het vals klinkende STER deuntje en het eerste filmpje van de Nederlandse Dagbladen van een paar minuten nostalgie met een Zeister tintj...

Deel dit op
Copyright © 2023 Wij zijn Zeist. Alle rechten voorbehouden.