Geschiedenis van Zeist

De volgers van Wij zijn Zeist waarderen verhalen over de geschiedenis van Zeist. Nieuwsberichten van vroeger, met beeld en commentaar uit die tijd hebben een hoog nostalgie gehalte, zoals de Brand op het Broederplein in 1967 en de Koffieverkopers op station Driebergen uit 1959. Een video van de Gerofabriek was in 1967 het allereerste reclamespotje op de Nederlandse tv en in 1982 stond het Zeister postkantoor centraal in een spotje van de PTT.
Hieronder staan de mooiste video's beschreven, maar in de afspeellijst vind je er veel meer.

Historisch materiaal

100 Jaar Algemene Begraafplaats is een mooie mini-docu, net als Verstopt in Zeist over het bewaard gebleven onderduikadres op de Montaubanstraat. Heel bijzonder zijn dit verhaal over het kunstwerk van Ootje Oxenaar en Viaduct het Oude Spoor, het spannendste koude oorlogverhaal van Zeist.
RTV-Utrecht maakt een serie met terugblikken:
De Ontploffing van de Gasfabriek in 1962 is een pareltje, net als dit stukje over de Zeister Bestek-industrie. De Kolen van Smulders en De Slotlaan in de Jaren Vijftig zijn mooie tijdsbeelden. Ook in Zeist werden in 1953 slachtoffers van de Watersnoodramp opgevangen.
Wat betekende de Sluiting van Vliegbasis Soesterberg voor Zeist? 


Geheugen van Zeist

In het archief van het Zeister Historisch Genootschap zijn historische DVD's te koop. SlotstadRTV zendt deze films uit. De films zijn de moeite waard, maar zelfs de promootjes voor de Slotstad uitzending zijn al leuk:
60 jaar Bevrijding van Zeist over de oorlogsjaren in Zeist, De Achterkant van 't Bestek over de Zeister zilverindustrie, de historische verbinding Van Utrecht naar Seijst over de weg en het water Bestemming Haven van ZeistVan Werken naar Wonen over het stationsgebied in Zeist, met mooie oude beelden, Het Slot te Zeist,  Zeist in Beweging over de sportclubs in Zeist, Geel is onze Kleur de docu over de Dienst Gemeentewerken.

Zo werkt en leeft Zeist
Zo werkt en leeft Zeist

Veel nostalgie in de historische documentaire 'Zo werkt en leeft Zeist' uit 1950, zoals de verdwenen Mijnhardt fabriek, het voormalig zwembad 'Mooi Zeist' waar nu een restaurant is en de Stinkens orgelpijpenfabriek, die nog steeds bestaat en veel meer.

Het Slot te Zeist
Het Slot te Zeist

In oktober 2019 vijftig jaar geleden opende Prins Claus het gerestaureerde Slot Zeist. Daarom zendt Slotstad TV de hele maand de historische docu 'Het Slot te Zeist' uit. De bekende Zeister filmer Anton Wisman maakte de film en Henk Koster, toenmalig hoofdredacteur van de Nieuwsbode, gaf in geheel eigen stijl het commentaar bij de film.

Dirk Makelaars
Dirk Makelaars

Moet je kijken hoe DIRK Makelaars zich in Zeist op de kaart zet. Wat een prachtig filmpje!

Locomotief station Huis ter Heide
Locomotief station Huis ter Heide

Voormalig station Huis ter Heide is volledig in originele staat gerestaureerd, met zelfs een stukje spoorrails en een originele locomotief. Zo zag dat er van boven uit.

Deel dit op
Copyright © 2023 Wij zijn Zeist. Alle rechten voorbehouden.