Duurzaam Zeist

Zonnepanelen A28
Zonnepanelen A28

De snelwegen rond Zeist zorgen voor veel fijnstof en dat is slecht voor de gezondheid. D66-Zeist bepleit onderzoek naar overkapping van de A28 met daarop zonnepanelen. Best slim, minder fijnstof en opbrengst van zonne-energie.

Plasticvrij, waar begin je aan?
Plasticvrij, waar begin je aan?

'Plasticvrij, waar begin je (aan)?' Onder die naam organiseert Samen Duurzaam Zeist op 21 januari in de bibliotheek. Eén van de sprekers die avond is Emily-Jane Townley die voor zichzelf een leven-zonder-afval heeft ingericht. Kijk in dit filmpje hoe ze dat doet en wat haar motiveert. Info over 21 januari: zeist.link

Lancering Elektrische Deelauto Zeist
Lancering Elektrische Deelauto Zeist

www.samenslimrijden-zeist.nl, zo heet de site waar je terecht kunt voor een elektrische deelauto. Best een interessant idee om met een groep mensen een auto te delen en dan meteen ook over te stappen op elektrisch rijden. Kijk maar hoe dat werkt.

World Cleanup Day Zeist
World Cleanup Day Zeist

Op 15 september wordt er op de hele wereld schoongemaakt. Zo ook in Zeist. World Cleanup Day Zeist start om 10 uur. Kijk hier wat jij kunt doen: facebook.com

Elektrische deelbakfiets
Elektrische deelbakfiets

In Zeist kun je een elektrische deelbakfiets lenen. Zo kun je zonder gebruik van een auto toch zware spullen vervoeren. De deelbakfietsen staat op verschillende plaatsen in Zeist en zijn te gebruiken via een app.

Het grote Zeister Afvaldebat 2018
Het grote Zeister Afvaldebat 2018

Afval houdt alle Zeistenaren bezig. Op woensdagavond 12 december is er in de bibliotheek een discussie avond over afval: Het Grote Zeister Afvaldebat. Aanwezig de Zeister wethouder afval en een vertegenwoordiger van Samen Duurzaam Zeist. Hoogleraar Raymond Gardus verzorgt een inleiding. Er zijn drie stellingen over afval waar je nu al op kunt reage...

Triodos Bank Zeist
Triodos Bank Zeist

Niet alleen bij station Driebergen wordt gebouwd. Vlak daarnaast, op landgoed De Reehorst verrijst het nieuwe gebouw van de Triodos Bank. Het gebouw is een ontwerp van architect Thomas Rau, die het pand van het Wereldnatuurfonds verduurzaamde en het nieuwe gemeentehuis in Zeist ontwierp. In deze film krijg je een mooi beeld van de plannen en de bou...

Dr. Groen - Stankoverlast container
Dr. Groen - Stankoverlast container

Het wordt weer warm en dan kan de groene afvalbak enorm stinken. Dr Groen, de specialist van onze vuilophaler RMN heeft verrassend eenvoudige tips.

World Cleanup Day - troeptrimmen
World Cleanup Day - troeptrimmen

'Plogging' heet 't als mensen hardlopend zwerfvuil opruimen tijdens World Cleanup Day op 15 september. In Zeist noemen ze het 'troeptrimmen'. Iedereen kan meedoen: facebook.com

Elektrische bakfiets in Zeist
Elektrische bakfiets in Zeist

Zeist heeft elektrische deelbakfietsen. Het concept elektrisch bakfiets werd in de tweede wereldoorlog al gebruikt toen er een groot benzine tekort was. Nu zien we ze weer terug om minder CO2 uitstoot te realiseren.

De Groene Winkel Zeist
De Groene Winkel Zeist

Bij goed eten hoort ook de keuze om verantwoord geproduceerd eten te kopen. Zeist zit goed met een grote Groene Winkel en dat is nog niet zo vanzelfsprekend, dus daar mag je best trots op zijn. De groene Winkel organiseert elk jaar hun WINKELFEEST, met een buiten een markt.

Triodos Bank
Triodos Bank

Steeds meer mensen kiezen voor een bank die verantwoord investeert. De Triodos Bank doet dat. En heeft het hoofdkantoor in Zeist. Als ze dan een filmpje maken, kiezen De Groene Winkel in Zeist als voorbeeld voor dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zo heb je twee belangrijke economische spelers uit Zeist bij elkaar.

De Boswerf Zeist - beste uitje 2017
De Boswerf Zeist - beste uitje 2017

Bezoekerscentrum De Boswerf heeft de eerste prijs "beste uitje 2017” van de provincie Utrecht gewonnen in de categorie “outdoor". Nog nooit geweest? De Boswerf vind je in het Zeisterbos, niet ver van het Hertenkamp: boswerf.nl

Speed Comfort - De Slimme Radiatorventilator
Speed Comfort - De Slimme Radiatorventilator

Dit is zo slim, een ventilatortje dat de warme lucht van je radiator omhoog blaast en hop, 30% minder stookkosten. En het komt gewoon van een bedrijf in Zeist. Speedcomfort won er de prijs voor HET GROENSTE IDEE VAN NEDERLAND 2015 mee.

Hoofdkantoor Wereld Natuurfonds Zeist
Hoofdkantoor Wereld Natuurfonds Zeist

Het hoofdkantoor van het WERELD NATUURFONDS is het eerste CO2 neutrale kantoorgebouw in Europa. Het verouderde laboratorium werd 10 jaar geleden verbouwd. Driedubbel glas, speciale houten lamellen voor de ramen, zonnepanelen en zonneboilers op het dak en warme-koude opslag in de grond zorgen ervoor dat het gebouw zelfvoorzienend is. De lichaamswar...

DUURZAAM DIJNSELBURG - van grijs naar groen
DUURZAAM DIJNSELBURG - van grijs naar groen

Zwembad Dijnselburg onderging een ingrijpende transformatie van een energieverslinder naar een duurzaam zwembad. Deze film geeft een inkijkje welke aanpassingen er allemaal zijn verwezenlijkt.

Lillys Plastic Pickup krijgt Duurzame Lintje
Lillys Plastic Pickup krijgt Duurzame Lintje

Lilly Platt uit Zeist, bekend van Lillys Plastic Pickup, kreeg in het kader van Duurzame Dinsdag 2019 met het Duurzame Lintje, een onderscheiding voor duurzame initiatieven. Lilly zet zich in om vervuiling door plastic afval terug te dringen.

Ruilactie lampen
Ruilactie lampen

Drie oude gloeilampen of halogeenlampen kosteloos omruilen voor nieuwe LED-lampen. Met deze actie levert Mijn Groene Huis tijdens de Week van de Duurzaamheid Zeist een bijdrage aan verduurzaming van woningen.

Wormenhotel
Wormenhotel

Wormen zijn geweldige bodemzuiveraars. In een workshop tijdens de Week van de Duurzaamheid Zeist in De Boswerf ontdekten de bezoekers hoe dat werkt en hoe je een wormenhotel maakt.

Help Zeist Zoemen
Help Zeist Zoemen

In de Week van de Duurzaamheid Zeist zijn de meest uiteenlopende activiteiten te vinden. In dit filmpje legt de bijenwerkgroep van Samen Duurzaam Zeist uit hoe het met de bijen in Nederland gesteld is en wat inwoners kunnen bijdragen aan gezonde leefomstandigheden voor bijen.

Luchtkwaliteit in Zeist
Luchtkwaliteit in Zeist

De werkgroep Samen Meten aan Leefomgeving (SMAL) meet gedetailleerd de fijnstofconcentraties door heel Zeist. Tijdens de Week van de Duurzaamheid Zeist organiseerde Samen Duurzaam Zeist een webinar over de luchtkwaliteit in Zeist. Daarin vertellen Egon Kastelijn en Bart van der Wolf van de werkgroep SMAL meer over de metingen en de resultaten. Hier...

Deel dit op
Copyright © 2021 Wij zijn Zeist. Alle rechten voorbehouden.