Kerckebosch

Kerckebosch Zeist - een uniek project
Kerckebosch Zeist - een uniek project

In twaalf jaar tijd werd de wijk Kerckebosch, een flatwijk uit de jaren vijftig, omgevormd tot een bijzondere nieuwe woonwijk. Kerckebosch ziet er uit als een zeer gevarieerd vakantiepark in het bos en aan de heide, met allerlei verschillende woningsoorten. Ruim de helft van de woningen is gereserveerd voor sociale huur. Ook is er ruimte gemaakt vo...

Laatste sloop in Kerckebosch Zeist
Laatste sloop in Kerckebosch Zeist

Met een mini-plechtigheid heeft Kerckebosch afscheid genomen van de oude flatgebouwen, die meer dan vijftig jaar het beeld van de wijk bepaalden. In dit verslag zie en hoor je oud-bewoners en krijg je vast een kijkje in wat er op de vrijgekomen plek wordt gebouwd.

Kerckebosch bomen
Kerckebosch bomen

De herontwikkeling van de wijk Kerckebosch is bijna gereed. Bij de start van de herontwikkeling zijn afspraken gemaakt met de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) over de compensatie van de te kappen bomen voor woningbouw. Inmiddels blijkt uit een inventarisatie en inspectieronde van de gemeente dat er ruimschoots voldaan is aan de herplantplicht. Z...

Kerckebosch wandeling
Kerckebosch wandeling

Kerckebosch is veranderd van een wijk met elf grote flatgebouwen naar een moderne nieuwe wijk in het bos. Daarom heeft de bewoners vereniging een wandeling langs 19 bijzondere plekken gemaakt. Je vindt bij elke stop bordjes met beschrijvingen en via een QR-code meer achtergronden en filmpjes. Bij paaltje nr4, 'De Nieuwe Heide', mag je het 360 grade...

Schaapskudde Kerckebosch
Schaapskudde Kerckebosch

Waar zie je nou een schaapskudde midden in een woonwijk de hei kort grazen? In Zeist in de wijk Kerckebosch! Is dat dan toch de mooiste wijk van Zeist?

Kerckebosch Zeist - regenwater
Kerckebosch Zeist - regenwater

Op 23 maart 2019 is Operatie Steenbreek in Zeist van start gegaan: stenen uit de tuin en groen erin, om wateroverlast te voorkomen. In de wijk Kerckebosch is verstening vanaf het begin van de nieuwbouw vermeden. Daar gaat het regenwater al meteen de grond in. Kijk dan wat een mooie wijk.

Vleermuizen in Kerckebosch
Vleermuizen in Kerckebosch

Sinds de transitie van flatwijk naar de nieuwe inrichting van Kerckebosch neemt het aantal vleermuizen toe. Dat gaat niet vanzelf. Heidevelden in de wijk dragen daaraan bij, maar dat is niet het enige.

'Natuurlijk Zoëy' in Kerckebosch
'Natuurlijk Zoëy' in Kerckebosch

Voor het tv-programma 'Natuurlijk Zoëy' bezocht presentator Eddy Zoëy de nieuwe wijk Kerckebosch. Met wijkontwikkelaar Evert-Jan Roelofsen loopt hij langs bijzondere plekken. De uitzending van 'Natuurlijk Zoëy' is al geweest, maar omdat de makers een beroep deden op het beeldarchief van Wij zijn Zeist is de alsnog aflevering hier te zien.

Kerckebosch terugblik 2020
Kerckebosch terugblik 2020

De nieuwe wijk Kerckebosch bevindt zich in de afrondende fase. In 2020 zijn belangrijke projecten gerealiseerd en nieuwe plannen gepresenteerd. Wethouder Marcel Fluitman, Rob Wassenberg van woningbouwvereniging Woongoed en Evert-Jan Roelofsen van de Wijkontwikkelingsmaatschappij blikken terug op het afgelopen jaar en kijken. voor uit naar 2021.

Sloop informatiecentrum Kerckebosch
Sloop informatiecentrum Kerckebosch

Typisch Kerckebosch! De circulaire sloop van het voormalig informatiecentrum Kerckebosch Zeist. De materialen die hier vandaan komen, worden hergebruikt in de watertoren Overvecht in Utrecht. “Zo zorgen we dat materialen weer een maatschappelijke functie krijgen” Duurzaam, sociaal en innovatief.

Kerckebosch natuurinclusief bouwen
Kerckebosch natuurinclusief bouwen

De nieuwe wijk Kerckebosch wordt gebouw in een bestaand bos. Er wordt "natuur inclusief" gebouwd. Dat zie je terug in hoe de bebouwing en de natuur in elkaar overgaan, maar ook in het natuurbeheer. In 2019 worden daarom uitheemse bomen vervangen door inlandse boomsoorten.

De totempalen van Kerckebosch
De totempalen van Kerckebosch

In Kerckebosch in Zeist staan 11 totempalen als markeringen in een wijk zonder hekken. Ter gelegenheid van de opening maakte stadsdichter Henjo Hekman een toepasselijk gedicht: De Dieren van Kerckebosch.

Gratis ijsjes in Kerckebosch
Gratis ijsjes in Kerckebosch

Er wordt nog steeds gebouwd aan de wijk Kerckebosch en daar hebben de bewoners last van. Als bedankje voor hun geduld deelde de Wijk Ontwikkelings Maatschappij bij het winkelcentrum Kerckebosch en wijkcentrum Het Binnenbos ijsjes uit. Een sympathiek gebaar dat de bewoners wel konden waarderen.

Herinneringsbank Kerckebosch
Herinneringsbank Kerckebosch

In Kerckebosch verschijnt een hele nieuwe wijk, maar er wordt ook afscheid genomen van de oude flatwijk. Er was dan ook veel belangstelling voor de sloop van de eerste flat aan de Irenelaan, ruim twee geleden. Hier kun je de hele film over de sloop zien: youtu.be Op het nieuwe heideveld in Kerckebosch staat nu als herinnering ...

Sloop flat Kerckebosch
Sloop flat Kerckebosch

De laatste van de oude flats in Kerckebosch gaat tegen de vlakte. De oude flatwijk uit de zestiger jaren is getransformeerd naar een nieuwe woonwijk. Alleen Flat 11 blijft, gerenoveerd, bewaard als herinnering.

Sloop flat Prinses Irenelaan Zeist
Sloop flat Prinses Irenelaan Zeist

Na 55 jaar werd een begin gemaakt met de sloop van de flats in de Zeister wijk Kerckebosch. Op 17 januari 2015 namen de oud bewoners afscheid van hun woonomgeving, waar ze een groot deel van hun leven hebben doorgebracht.

Kerckebosch Zeist verplaatst bomen
Kerckebosch Zeist verplaatst bomen

In de wijk Kerckebosch worden flats afgebroken en honderden woningen gebouwd. Tijdens deze grote operatie is er toch aandacht voor duurzaamheid en natuur. Twaalf 25 jaar oude eiken werden verplaatst van een nieuwbouw lokatie naar een nieuwe beter plaats.

Kerckebosch in Zeist
Kerckebosch in Zeist

Altijd op zoek naar inspirerende projecten struin ik door woonbuurtje #Kerckebosch in #Zeist. De architecten van MIX Architectuur hebben hier iets heel gaafs neergezet. Zij ontwierpen hier echt met het landschap. Zie filmpje. Het levert een zeer hoogwaardig woonmilieu op waar het volop genieten is. De woonbuurt is #klimaatbestendig en een paradijs...

Christelijk College Zeist Film
Christelijk College Zeist Film

Christelijk College Zeist Film

 

Deel dit op
Copyright © 2023 Wij zijn Zeist. Alle rechten voorbehouden.